Skip to content

Αφρικανικός πιγκουίνος

Spheniscus demersus

Είναι το μοναδικό είδος πιγκουίνου που αναπαράγεται στην Αφρική. Βρίσκεται στις ακτές της Νότιας Αφρικής και της Ναμίμπια, όπου έχει αποικίες σε 24 διαφορετικά νησιά. Από αυτό τον πιγκουίνο πήραν το όνομά τους τα νησιά Penguin. Όπως όλοι οι πιγκουίνοι έχει χάσει την ικανότητα πτήσης, έχει αεροδυναμικό σώμα και τα φτερά του είναι σαν κουπιά Είναι δεινός  δύτης και τρέφεται με ψάρια και καλαμάρια. Είναι μονογαμικό ζώο και αναπαράγεται σε αποικίες όπου κάθε ζευγάρι επιστρέφει κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο της αποικίας. Γεννά δύο αυγά τα οποία τα θάβει στην άμμο και οι δύο γονείς τα επωάζουν εξίσου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), θεωρείται Κινδυνεύον είδος (ΕΝ).  Από 4 εκατομμύρια άτομα που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα σήμερα επιβιώνουν λιγότερο από 100.000 άτομα. Ο αφρικανικός πιγκουίνος είναι σε κίνδυνο και έχει υποφέρει πολύ λόγω των πετρελαιοκηλίδων και της συλλογής των αυγών του από τους ανθρώπους.