Skip to content

Χάρτης Μουσείου

Περιηγηθείτε στους χώρους του μουσείου και κάντε “κλικ” στο τομέα που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΜΦΙΒΙΑ & ΕΡΠΕΤΑ ΠΤΗΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΘΕΟΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΑΙΘΡΙΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Η χώρος διαλέξεων του Μουσείου έχει χωρητικότητα 80 τραπεζοκαθισμάτων και 40 καθισμάτων με δυνατότητα επέκτασης. Ο χώρος διαθέτει σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και μπορεί να φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις όπως ομιλίες, ημερίδες, συμπόσια και μικρά συνέδρια. Στην τελευταία περίπτωση υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης και δεύτερου χώρου χωρητικότητας 40 ατόμων. Επίσης το Μουσείο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για αναρτημένες ανακοινώσεις.

ΖΩΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Είναι γνωστόν ότι οι μεγάλες ηπειρωτικές ενότητες του Πλανήτη χαρακτηρίζονται από την παρουσία κάποιων ιδιαίτερων ζώων, ενώ  κάποιες από αυτές να διαθέτουν μία εντελώς διαφορετική Πανίδα, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Αυστραλίας. Πολλά από αυτά τα ιδιαίτερα ζώα παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα του Μουσείου. Ουσιαστικά σε αυτήν την ενότητα του Μουσείου κατανοεί κανείς την τεράστια ζωική ποικιλότητα του Πλανήτη και την ανάγκη για τη διατήρηση της. Από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αυτής της ενότητας είναι ο εδαφόβιος παπαγάλος της Ν. Ζηλανδίας (Kākāpō), το μεγαλύτερο και το πλέον κινδυνεύον είδος παπαγάλου.

ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ

Μια ιδιαίτερη ενότητα του Μουσείου είναι τα διοράματα. Μέσα στα διοράματα παρουσιάζονται κάποιες ζωικές ομάδες όπως οι στρουθοκάμηλοι και τα συγγενικά τους είδη, οι κροκόδειλοι, η μαύρη ασιατική αρκούδα και άλλα. Μια άλλη θεματική ενότητα αφορά κάποια σημαντικά οικοσυστήματα όπως οι έρημοι, τα μεσογειακά οικοσυστήματα, με κάποιους από τους «ενοίκους» τους. Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η πραγματική αναπαράσταση κάποιων στιγμών από τη ζωή στα οικοσυστήματα, όπως για παράδειγμα η επίθεση του λιονταριού στην ζέβρα, η ζωή στην αρκτική με τις δύο λευκές αρκούδες, να αποσπούν το θαυμασμό.

ΨΑΡΙΑ

Εκτός από τις εντυπωσιακές μορφές των μεγάλων ψαριών που υπάρχουν στην ενότητα «Μεγάλα θαλάσσια σπονδυλόζωα», ο επισκέπτης μπορεί να δει εντυπωσιακές μορφές σε δύο προθήκες με βαλσαμωμένα ψάρια του γλυκού νερού και της θάλασσας. Παρόλο που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό δείγμα από αυτή την ποικιλόμορφη ομάδα σπονδυλοζώων, η γνωριμία με αυτές τις «παράξενες» αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν δύο προθήκες όπου εκτίθενται κοράλλια και σπόγγοι αντίστοιχα, με την ποικιλομορφία των τελευταίων να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

ΑΜΦΙΒΙΑ & ΕΡΠΕΤΑ

Η συλλογή των Αμφιβίων και Ερπετών του Μουσείου περιλαμβάνει αντιπροσώπους από την Ελλάδα και τον κόσμο. Εκτός από τα συντηρημένα νωπά δείγματα στις προθήκες του Μουσείου, υπάρχουν ταριχευμένα δείγματα από τις εντυπωσιακές μορφές των ερπετών που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά αυτή την πολλές φορές παρεξηγημένη ομάδα ζώων. Η συλλογή των κροκοδείλων περιλαμβάνει όλες τις μορφές αυτής τη ιδιαίτερης και ταυτόχρονα εντυπωσιακής ομάδας των ερπετών, τα φίδια αντιπροσωπεύονται από τους βόες και την εντυπωσιακή κόμπρα ενώ οι σαύρες από μεγάλα Ιγκουάνα. Το πληροφοριακό υλικό που υπάρχει για τα φίδια προσπαθεί να άρει τις προκαταλήψεις γι’ αυτά τα παρεξηγημένα ζώα.

ΠΤΗΝΑ

Το μουσείο διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή και έκθεση πτηνών στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει είδη πτηνών πτηνών από όλον τον κόσμο και σχεδόν όλα τα είδη της Ελλάδας. Στα μάτια του επισκέπτη αποκαλύπτεται όλη η πανδαισία χρωμάτων μορφών που διαθέτουν αυτοί οι ιπτάμενοι ένοικοι του Πλανήτη. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται τα πουλιά διαφόρων οικοσυστημάτων όπως τα πουλιά της πόλης, του δάσους, του βουνού, των υγροτόπων. Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικά από τα πιο σπάνια και κινδυνεύοντα πουλιά της Ελλάδας και του κόσμου. Το ταξίδι στον φανταστικό κόσμο των πουλιών ολοκληρώνεται με την τεράστια ποικιλία αυγών και φωλιών.

ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ

Η θάλασσα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη. Η άνωση του νερού αντισταθμίζει την βαρύτητα με αποτέλεσμα να μπορούν να αναπτυχθούν οργανισμοί τεραστίου μεγέθους. Στο χώρο του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει κάποιους από αυτούς τους θαλάσσιους γίγαντες. Το πρόπλασμα του λευκού καρχαρία (Carcharodon carcharias) μήκους 4,5 μέτρων, το διαβολόψαρο (Mobula mobular) με άνοιγμα πτερυγίων 2 μέτρα περίπου, το τεράστιο φεγγαρόψαρο (Mola mola), ένα από τα βαρύτερα ψάρια με οστέινο σκελετό, και ο σκελετός της Ρυγχοφάλαινας (Balaenoptera acutorostrata) μήκους 8,3 μέτρων και ηλικίας 140 ετών, δίνουν μια ικανοποιητική εικόνα για τα μεγάλα θαλάσσια σπονδυλόζωα.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σήμερα η βιοποικιλότητα εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με ρυθμούς μαζικής εξαφάνισης. Στην Ελλάδα οι πληθυσμοί πολλών ειδών έχουν μειωθεί επικίνδυνα ή ακόμα κάποια είδη έχουν εξαφανιστεί. Σε αυτό το τμήμα του εκθεσιακού χώρου ο επισκέπτης μπορεί να δει μερικά από αυτά τα ζώα. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx balcanicus) που θεωρείται εξαφανισμένο είδος της Ελλάδας, το ελάφι πλατώνι (Dama dama) που σήμερα επιβιώνει φυσικά μόνο στη Ρόδο, η ενδημική οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizerι) η αρκούδα (Ursus arctus), διάφορα πουλιά αλλά και ασπόνδυλα.

ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Μια ιδιαίτερη ενότητα στον τομέα των Θηλαστικών είναι τα Πρωτεύοντα και η εξέλιξη του ανθρώπου. Εδώ παρουσιάζονται οι πιο στενοί συγγενείς μας που είναι οι μεγάλοι ανώτεροι πίθηκοι αλλά και ένα σύντομο ταξίδι 7.000.000 ετών από τους πρώτους όρθιους πιθήκους μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο. Η προέλευση του είδους μας πάντα αποτελούσε ένα βασικό ερώτημα της ανθρωπότητας. Ένα βασικό εργαλείο για να ανακαλύψουμε τις ρίζες μας είναι τα σκελετικά απολιθωμένα κατάλοιπα ιδίως τα κρανία. Η συλλογή προπλασμάτων κρανίων από τους πρώτους συγγενείς μας πριν 7.000.000 περίπου μέχρι σήμερα, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την σταδιακή εξάλειψη των πιθηκοειδών γνωρισμάτων και την μετάβαση στον σύγχρονο άνθρωπο.

ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Η έκθεση των θηλαστικών περιλαμβάνει αντιπροσώπους από όλες τις επιμέρους ομάδες αυτής της Ομοταξίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι πρωτόγονες μορφές όπως είναι τα Μονοτρήματα (Ορνιθόρυγχος) και τα Μαρσιποφόρα (Καγκουρό). Η έκθεση δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε όλη την ποικιλία μορφών και μεγεθών, από την μικροσκοπική μυγαλή μέχρι την τεράστια φάλαινα και από τον τυφλοπόντικα μέχρι τους ιπτάμενους λεμούριους. Δίνεται η δυνατότητα να δούμε από κοντά όλες τις προσαρμογές που έχουν οδηγήσει αυτή την ομάδα να εξαπλώνεται σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα του Πλανήτη.

ΠΑΝΘΕΟΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ

Τα θηλαστικά σαν ομάδα ασκούν μία ενδιαφέρουσα έλξη στους ανθρώπους και η βασική αιτία είναι ότι και ο άνθρωπος ανήκει σε αυτή την Ομάδα. Σήμερα τα θηλαστικά αποτελούν βασικό μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη αλλά ταυτόχρονα πολλά είδη κινδυνεύουν εξαιτίας του Ανθρώπου. Στο μεγαλύτερο διόραμα του Μουσείου παρουσιάζονται διάφορα είδη τοποθετημένα μέσα στους βιοτόπους τους. Εντυπωσιακοί αντιπρόσωποι που εξαπλώνονται στα ψηλά βουνά, στα δάση, στις ζούγκλες και στις σαβάνες, δίνουν μια εικόνα της ποικιλομορφίας και της ομορφιάς που διαθέτει αυτή η ζωική ομάδα. Εδώ ανταμώνουν τα αγριοκάτσικα με τους αγριόχοιρους, η βίδρα με το τσακάλι, η ύαινα με τις αντιλόπες, ο γατόπαρδος με τον μαύρο πάνθηρα συνθέτοντας το εξαίσιο ψηφιδωτό της μητέρας φύσης.

ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ

Το Mουσείο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή αρθρoπόδων, η οποία περιλαμβάνει δείγματα από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, με τα έντομα να κατέχουν εξέχουσα θέση. Η συλλογή Blecha περιέχει χιλιάδες όμορφα δείγματα Κολεοπτέρων (σκαθαριών) από όλο τον πλανήτη. Ξεχωρίζουν τα σκαθάρια Γολιάθ, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα έντομα στη γη, τα σκαθάρια κοσμήματα με τα έντονα χρώματα από την Ευρασία, όπως και τα σκαθάρια ρινόκεροι. Οι συλλογές δειγμάτων από άλλες τάξεις εντόμων, όπως πεταλούδες, λιβελλούλες, ακρίδες, μέλισσες και σφήκες κ.λ.π. εισάγουν τον επισκέπτη στον θαυμαστό κόσμο των εντόμων. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τους σκορπιούς της Ελλάδας, οι οποίοι εκτίθενται μέσα σε μια αναπαράσταση τους φυσικού τους περιβάλλοντος.

ΟΣΤΡΑΚΑ

Τα Μαλάκια είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα που περιλαμβάνει ζώα που μοιάζουν με σκουλήκια αλλά και γιγαντιαία καλαμάρια και ζώα με ένα κέλυφος, δύο κελύφη, οχτώ κελύφη ή κανένα κέλυφος. Στο Μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε αυτή την ποικιλομορφία μορφών και χρωμάτων μέσα από τη συλλογή των κοχυλιών. Μπορεί οι θαλάσσιες μορφές να εντυπωσιάζουν με την αρμονία χρωμάτων και σχεδίων αλλά και οι χερσαίες μορφές δεν υπολείπονται σε ποικιλία μεγεθών και αρχιτεκτονικής του κελύφους.

ΜΕΓΑΛΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ

Με την είσοδο στο Μουσείο ο επισκέπτης αντικρίζει τρία εντυπωσιακά διοράματα. Το πρώτο περιέχει το μεγαλύτερο ελαφοειδές του κόσμου την Άλκη, και ένα από τα μεγαλύτερα εκθέματα σε Ευρωπαϊκά Μουσεία. Το δεύτερο περιέχει μία καμηλοπάρδαλη ύψους τεσσάρων μέτρων καθώς και ένα νεαρό άτομο ύψους περίπου δύο μέτρα. Το τρίτο διόραμα περιέχει μία ομάδα λιονταριών διαφόρων μεγεθών και φύλων. Κάποια από αυτά τα εκθέματα έχουν ηλικία πάνω από 110 χρόνια.

ΑΙΘΡΙΟ