Μουσείο
Το Μουσείο Ζωολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας. Στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη, και έχει έκταση περίπου 2.200 τετραγωνικών μέτρων.
Ιστορία Μουσείου Ζωολογίας
Ίδρυση
Παύση λειτουργίας
Μεταφορά
Επαναλειτουργία
Σήμερα
Συλλογές
- Περίπου 500 μικρά και μεγάλα θηλαστικά από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και όλες τις άλλες ηπείρους είτε ταριχευμένα είτε ως σκελετοί.
- Πλούσια συλλογή περίπου 2500 πτηνών στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα είδη της Ελλάδας.
- Συλλογή αυγών και φωλιών πτηνών.
- Μεγάλη συλλογή από 1000 περίπου ερπετά, αμφίβια αλλά και ιχθύες τόσο της Ελλάδας όσο και της παγκόσμιας πανίδας.
- Από τα ασπόνδυλα υπάρχουν πολύ μεγάλες συλλογές εντόμων, άλλων αρθροπόδων και μαλακίων (σαλιγκαριών, δίθυρων, κεφαλοπόδων κ.ά.) και σημαντικός αριθμός δειγμάτων άλλων ασπονδύλων όπως σπόγγων, κοραλιών, καρκινοειδών κ.λπ.
Δραστηριότητες
Έρευνα: Οικολογία, Συστηματική, Βιογεωγραφία, Βιολογία Προστασίας πάνω σε διάφορες ζωικές ομάδες.
Εκπαίδευση: Εξάσκηση φοιτητών στη Ζωολογία, στην Βιοποικιλότητα, στην Πανίδα της Ελλάδας και στη Φυσική Ανθρωπολογία – Εξάσκηση σπουδαστών ΤΕΙ στη συντήρηση οργανικών υλικών – Πρακτική άσκηση φοιτητών-Επιμόρφωση Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης – Περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών.
Ενημέρωση κοινού: Επισκέψεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών και άλλων – Δημοσιεύσεις στον τύπο – Συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στην τηλεόραση – Συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προβολή του έργου τους.
Διαχείριση συλλογών: Διαφύλαξη της ελληνικής φυσικής κληρονομιάς – Τράπεζες δεδομένων και συλλογή βιβλιογραφίας για την πανίδα της Ελλάδας και για τα απειλούμενα και σπάνια είδη ζώων – Εμπλουτισμός, συντήρηση, καταγραφή του υλικού του Μουσείου.
Βιβλιοθήκη: Η βιβλιοθήκη του Μουσείου περιλαμβάνει πολλά παλαιά και σπάνια ζωολογικά βιβλία και περιοδικά από όλο τον κόσμο. Επίσης είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα εγχειρίδια, οδηγούς και κλείδες προσδιορισμών, περιοδικά κ.ά.
Διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων κ.λ.π.: Το Μουσείο διαθέτει δύο χώρους διαλέξεων που μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά συνέδρια ή ημερίδες. Επίσης στον χώρο του μουσείου μπορούν να φιλοξενηθούν περιοδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις ή εκθέσεις βιβλίων.
Προσωπικό
Στο Μουσείο είναι ενταγμένα δύο μέλη Δ.Ε.Π., ένα μέλος Ε.Τ.Ε.Π. και ένα μέλος Ι.Δ.Α.Χ.. Επιπλέον συνεργάζονται διάφορα μέλη του Τμήματος Βιολογίας.
Μέλη Δ.Ε.Π.
Δρ. Ε. Δ. Βαλάκος
Δρ. Π. Παφίλης
Μέλος Ε.Τ.Ε.Π.
Γ. Σταυρακάκης
Μέλος Ι.Δ.Α.Χ
Β. Σταυρακάκης
Συνεργαζόμενα μέλη του Τμήματος Βιολογίας
Δρ. Χ. Γεωργιάδης, Επιμέλεια συλλογών Αρθροπόδων
Δρ. Μ. Γεωργίου, Μη τυπική- Άτυπη εκπαίδευση, Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Δρ. Σ. Κατσίφας, Οικονομική Διαχείριση
Έκτακτη Εξωτερική συνεργάτης
Δρ. Anna-Nikola Chapman Συλλογές εντόμων, εικαστικά και αγγλόφωνη υποστήριξη
Διοίκηση
Διευθυντής: Ε. Δ. Βαλάκος, Καθηγητής
Αν. Διευθυντής: Π. Παφίλης, Καθηγητής
Επιτροπή Μουσείου
Π. Παφίλης, Καθηγητής
Α. Παρμακέλης, Αν. Καθηγητής
Διονύσης Εξαρχόπουλος Ραΐτσος, Επ. Καθηγητής
Φωτογραφίες
Χρήστος Καραντζόλας
Νίκος Χριστοδουλάκης
Κατερίνα Στέφη
Δημήτρης Χαλκιαδάκης
Anna Chapman
Χρήστος Γεωργιάδης
Σχεδιασμός
Σταυρούλα Ζαχαρόγιαννη