Skip to content

Ασιατική Μαύρη Αρκούδα

Ursus thibetanus

Οι ασιατικές αρκούδες απαντούν σε υψόμετρο μέχρι τα 3.600 μέτρα, στα ορεινά δάση και θαμνότοπους του Αφγανιστάν, της Κίνας, της Σιβηρίας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και της νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι καλοί αναρριχητές και κάποιες φορές κοιμούνται σε πλατφόρμες που φτιάχνουν επάνω σε δέντρα, αρκετά ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους. Το ύψος του σώματός τους μέχρι την ωμοπλάτη φτάνει στα ενήλικα τα 70 με 100 εκατοστά και το συνολικό μήκος τα 120 – 190 εκατοστά. Το βάρος του σώματος των αρσενικών κυμαίνεται από 60 – 200 κιλά και των θηλυκών από 40 – 125 κιλά. Το χρώμα του τριχώματος είναι συνήθως μαύρο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοκκινωπό έως σκούρο καφέ. Στην περιοχή του στήθους έχουν μία χαρακτηριστική λευκή ταινία πολλές φορές σχήματος V. Το είδος τρέφεται με φρούτα ξηρούς καρπούς, προνύμφες εντόμων και μυρμήγκια. Μπορεί να σκοτώσει διάφορα κατοικίδια ζώα. Γεννά κάθε φορά 2 µικρά τα οποία είναι µικρόσωµα και τυφλά.