Skip to content

Άλκη

Alces alces

Η Άλκη είναι ο μεγαλύτερος αντιπρόσωπος των Ελαφοειδών. Πρόκειται για ένα ρωμαλέο, μακρυπόδαρο και κοντόλαιμο ελάφι. Είναι ντροπαλό ζώο αλλά είναι γνωστό ότι μπορεί να γίνει απρόβλεπτο και επιθετικό. Εξαπλώνεται στα βόρεια τμήματα της Βορείου Αμερικής και Ευρασίας. Οι Άλκες αναγνωρίζονται από τον ύβο (καμπούρα) που έχουν στην περιοχή των ώμων και από μία καμπανοειδή δερματική πτυχή με τρίχες στο κάτω μέρος του λαιμού, με μήκος έως 50 εκατοστά. Το ύψος μέχρι τους ώμους κυμαίνεται από 168 – 235 εκατοστά. Όταν βόσκουν καταναλώνουν περισσότερα από 4 κιλά ξηρής φυτικής μάζας η οποία αντιστοιχεί σε 20.000 φύλλα. Καταναλώνουν επίσης υδρόβια φυτά πλούσια σε νάτριο, όταν τα βρουν. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, το φθινόπωρο, τα αρσενικά  μάχονται άγρια για το ζευγάρωμα με τα θηλυκά. Τα τελευταία γεννούν 1 – 3 μικρά, τα οποία φροντίζουν μέχρι την επόμενη γέννα.

Το έκθεμα του Μουσείου είναι η μεγαλύτερη  Άλκη που υπάρχει σε όλα τα Ευρωπαϊκά Μουσεία