Skip to content

Πολική Αρκούδα

Ursus maritimus

Παρά το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος χερσαίο σαρκοφάγο, οι πολικές αρκούδες είναι εξαιρετικοί δρομείς και μπορούν να ξεπεράσουν σε ταχύτητα, σε μικρές αποστάσεις, έναν τάρανδο. Είναι συνήθως μοναχικά ζώα. Ζουν στους επιπλέοντες πάγους και στις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού και εξαπλώνονται μέχρι τις περιοχές που  φτάνουν οι πάγοι. Είναι καλοί κολυμβητές. Οι πολικές αρκούδες έχουν πυκνό αδιάβροχο χειμερινό τρίχωμα  με μονωτικό στρώμα λίπους κάτω από αυτό. Το  ρύγχος και οι πατούσες δεν έχουν τρίχωμα. Τα μεγαλύτερα ώριμα αρσενικά ηλικίας 8 – 10 ετών μπορεί να έχουν βάρος μέχρι 800 κιλά. Τα θηλυκά έχουν το μισό βάρος αλλά στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να φτάσουν και τα 500 κιλά. Συνήθως γεννούν δίδυμα που ζυγίζουν περίπου ένα κιλό. Τα μικρά μένουν με την μητέρα για δυόμισι χρόνια. Για 3 – 4 μήνες ζουν άνετα σε φωλιά μέσα στο χιόνι, όπου τρέφονται με το πλούσιο σε λίπη μητρικό γάλα. Οι πολικές αρκούδες τρέφονται  αποκλειστικά με θαλάσσια θηλαστικά, κυρίως φώκιες. Για την εξεύρεση της τροφής μπορεί να διανύσουν 80 χιλιόμετρα την ημέρα.

Το διόραμα με ζώα του Βορείου Πόλου είναι προσφορά της οικογένειας Παπαλιού