Skip to content

Γυπαετός

Gypaetus barbatus

Αυτό το είδος απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα και είναι ο σπανιότερος γύπας που βρίσκεται στη χώρα. Οι αριθμοί του μειώνονται από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα  αναπαράγεται μόνο στην Κρήτη. Η Ελλάδα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Προστατεύεται από το 1977. Είναι πτωματοφάγο και η διατροφή του αποτελείται από 85 έως 90 % από μυελό των οστών. Οι μεγαλύτερες απειλές για αυτό το είδος είναι δηλητηρίαση από δολώματα που αφήνονται  για σαρκοφάγα ζώα, η ανθρώπινη διαταραχή των τοποθεσιών που έχει  τις φωλιές του  και οι συγκρούσεις τους με τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Σύμφωνα με τη Διεθνή οργάνωση για την προστασία της Φύσης (IUCN) θεωρείται Σχεδόν Κινδυνεύον είδος (ΝΤ), ενώ στο Κόκκινο Βιβλίο για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως Κρισίμως Κινδυνεύον (CR).