Skip to content

Μεσογειακή Φώκια

Monachus monachus

Η Μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα και σπάνια ζώα στον πλανήτη. Σήμερα υπολογίζεται ότι ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός τους  υπολογίζεται στα 600 άτομα με τα 250 – 300 άτομα να ζουν διάσπαρτα  στην Ελλάδα.  Τα υπόλοιπα άτομα εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη της Μεσογείου  και σε νησιά  του Ατλαντικού. Δείχνει σαφή προτίμηση σε απομονωμένες βραχώδεις και δυσπρόσιτες νησίδες και παράκτιες περιοχές. Τρέφεται με διάφορα είδη ψαριών καρκινοειδών και κεφαλοπόδων. Η δραματική μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, από όλες τις πλευρές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταδίωξη από τους ψαράδες ως βλαβερό ζώο, η ηθελημένη θανάτωση ιδίως των ενηλίκων ατόμων, η παγίδευση στα δίχτυα, ενώ παλαιότερα ήταν περιζήτητη για το δέρμα της και το λίπος της.