Skip to content

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα

Caretta caretta

Η χελώνα Caretta caretta  είναι είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Η Ελλάδα,  ιδίως οι ακτές της Ζακύνθου και της Δυτικής Πελοποννήσου, είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Η Caretta caretta είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χελώνα με σκληρό κέλυφος στον κόσμο. Τα ενήλικα έχουν μέσο βάρος 100 – 150 κιλά και μήκος χέλυου (καβουκιού) μέχρι και 120 cm. Είναι ζώα παμφάγα και τρέφονται με ασπόνδυλα του βυθού αλλά και με επιπλέοντα κεφαλόποδα. Τα θηλυκά γεννούν κάθε δύο με τρία έτη γύρω στις τέσσερις ομάδες αυγών.  Έχει διάρκεια ζωής 47 – 67 χρόνια ενώ ωριμάζει γύρω στα  17 με 33 έτη. Τα αυγά και  οι νεοσσοί θηρεύονται από γλάρους, καβούρια, χερσαία σαρκοφάγα αλλά και οικόσιτα ζώα όπως σκύλοι και γάτες. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση με κύριες απειλές την κατά λάθος αλιεία τους,  τις απώλειες παραλιών ωοτοκίας λόγω τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων στους βυθούς τα οποία καταναλώνουν κατά λάθος.